Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Cariben

Sinds de bibliotheekcollecties van het KIT en KITLV worden beheerd door de UBL beschikken we over een aanzienlijke hoeveelheid bronnen over onze voormalige koloniën. Door onze plannen met betrekking tot de Asian Library staat het Oost-Indische deel (de Indonesische collectie) volop in de belangstelling, maar dat het West-Indische deel ook zeker de moeite waard is, dat is bij minder mensen bekend.

Sinds 2014 beheert de UBL de grootste collectie op het gebied van de cultuur en geschiedenis van de (voormalige) Nederlandse Cariben. Het gaat voor de periode tot en met 1954 in totaal om ca. 3000 boeken, tijdschriften en artikelen, rond de 1000 kaarten en enkele belangrijke archiefcollecties. Dankzij een subsidie van OCW kunnen we op dit moment de gehele collectie digitaliseren, voor onszelf en voor de universiteit van Curaçao. De bibliotheek van deze jonge universiteit is namelijk gestart met de bouw van een digitale bibliotheek, die dé toegang moet gaan worden voor onderwijs en onderzoek in en over deze regio.  De Leidse collectie zal hierbinnen toegankelijk worden gemaakt als Dutch Caribbean Heritage Collections.

De digitale bibliotheek in wording heeft de naam Dutch Caribbean Digital Platform gekregen. Deze site wordt zelf weer onderdeel van het grotere DLoC – Digital Library of the Caribbean. Hierin heeft zich inmiddels al een groot aantal bibliotheken verenigd, waaronder die van de universiteiten van Florida, Suriname,  Haïti en de Bahamas.  Het DLoC consortium omvat niet alleen een gedeeld repositorium, maar er is ook een opleidings- en trainingsprogramma aan verbonden, er worden handleidingen en best practices gedeeld en instellingen kunnen een beroep doen op subsidies.

De materialen die nu worden gedigitaliseerd zijn in fysieke vorm vaak niet meer aanwezig, of slecht toegankelijk voor de lokale bevolking. Met de digitalisering van deze collectie wordt dan ook een belangrijke bijdrage geleverd aan de toegankelijkheid van deze bronnen. Hierdoor kunnen (nieuwe) vragen worden gesteld over uiteenlopende onderwerpen, zoals de geschiedenis van de voormalige koloniën, Nederlands Caribische literatuur en kunst, slavernij, of de ontwikkeling van het Nederlands. De collectie is van groot belang voor de ontwikkeling van het onderwijs, niet alleen op Curaçao, maar ook op de overige eilanden (Bonaire, Sint Eustatius, Saba, Aruba en Sint Maarten). Op basis van de teksten en afbeeldingen die beschikbaar komen, kunnen reguliere colleges worden gegeven, maar ook afstudeerscripties worden geschreven en MOOCS worden vervaardigd. En voor lagere en middelbare scholen kan eindelijk lesmateriaal worden vervaardigd waarin ook de lokale geschiedenis, geografie en biologie aan bod komen. In het DLoC repositorium zijn hiervan al een aantal interessante voorbeelden te vinden. Dankzij het corpus worden ook nieuwe, innovatieve vormen van onderzoek mogelijk. Zo kunnen de gedrukte teksten worden gebruikt voor textmining, en de kaarten voor GIS projecten.

Mooie plannen dus. Maar om dit allemaal mogelijk te maken moet eerst een aantal praktische zaken worden geregeld. Er zijn inmiddels drie batches gedigitaliseerd (meer dan 100.000 scans) en batch 4 en 5 liggen al bij digitaliseringsbedrijf Microformat in Lisse en worden momenteel verwerkt. Als alles goed gaat worden de laatste scans in januari 2016 uitgeleverd.

Een groot deel van het materiaal kan niet zonder meer beschikbaar worden gesteld aan het grote publiek. De UB van Curaçao gaat vanaf september 2015 dan ook een start maken met clearen van copyright. Totdat dit is geregeld zijn de materialen in het repositorium alleen als een zogenaamde snippet of fragment te bekijken, vergelijkbaar met Google Books. En fysieke bezoekers krijgen de mogelijkheid om scans te printen in de bibliotheek. Op die manier krijgen bewoners van de Nederlandse Antillen in elk geval beschikking over hun eigen culturele erfgoed.

Illustratie   kaartTitelpaginaWoordenboek

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.