Tutorial on difficult and advanced maps

For anyone experiencing problems with the difficult maps in our collection, please visit the tutorial page for our new tutorial on advanced maps. We made a list of several overview maps in map series which are difficult to georeference. We hope this helps you with finding more reference points in these 19th century maps. Please leave a comment with any request on how we can help you with the georeferencing process.

http://blogs.library.leiden.edu/mapsinthecrowd/tutorial/

Kleine banner voor onder bericht 3

3 gedachten over “Tutorial on difficult and advanced maps

 1. Interessante activiteit waar ik graag aan mee doe. Voor wie het nog niet weet: de gratis android app Custom Maps kan ongeveer hetzelfde: kies een plaatje van een eigen kaart in b.v. jpg format en pin deze op een overeenkomstige onderliggende google map. Het resultaat kan beoordeeld worden met een schuifbalk die de transparantie van de eigen kaart regelt. Het gepinde resultaat kan worden bewaard op smartphone of tablet en kan worden gebruikt (zonder internet toegang) in combinatie met een gps cursor. Leuk voor b.v. onderzoek van oude stadsplattegronden, – zoals hier – oude kaarten en voor fiets- of wandeltochten.

 2. Die oude kaarten plaatsen is inderdaad moeilijk. Het zou fijn zijn als kaart al gepositioneerd kan worden met 1 punt om te kijken of de positive plausible is.

  De schaal is n.l. vaak wel bekend, en ik neem aan dat men rond 1800 al nauwkeurig het kompas wist te hanteren. Nauwkeurig afstand meten blijft natuurlijk wel moeilijk maar binnen 10 procent zal het toch wel blijven?

  Bij de kaarten die ik heb bekeken kan ik maar 1 naam op de kaart terugvinden op een modern kaart.

  Wat me ook op valt is dat de oude stafkaarten vaak hoogtelijnen bevatten. Een koppeling naar een kaart die ook hoogtelijnen bevat kan dan helpen (er zijn wereldwijde metingen met hoogte profielen (http://wiki.openstreetmap.org/wiki/SRTM) die hierbij kunnen ondersteunen.

  • Google terrain geeft hoogtelijnen (misschien is dit toegevoegd nadat je dit opmerkte).
   Bij kaarten met de lengte en breedte maak ik ook gebruik van google earth (Batavia ligt op 106 graad 48 ‘, dat moet je soms optellen bij wat er op de kaart staat)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.