Week 7: Opslaan en delen

Het is alweer Week 7! In deze laatste week focussen we ons op het opslaan van de gevonden informatie en hoe je deze kunt delen. Zowel het delen via social media, maar vooral om samen te werken met collega’s.

Lees het later

Soms komt er een link voorbij op Twitter of via de email, vind je zelf iets online of verschijnt er een bericht in je feedreader wat interessant is, maar waarvoor je op dat moment geen tijd hebt om het te lezen. Dan is het handig om de link op te slaan om later te lezen. Dat kan via een bookmark in je internetbrowser, maar dat wordt niet alleen snel onoverzichtelijk, maar vereist ook dat je op het moment dat je de bewaarde artikelen wilt lezen verbinding hebt met het internet. Een oplossing hiervoor zijn diensten zoals Instapaper (iOS, Android) en Pocket (iOS, Android). Deze diensten laten je links opslaan en ze organiseren via tags, waardoor je ze makkelijk kunt terug vinden en later offline kunt teruglezen. Je kunt vanuit die diensten ook heel makkelijk een gelezen artikel delen naar anderen via social media of email. Nadat je een artikel gelezen hebt, kun je het bewaren binnen de app, verwijderen of doorsturen naar een app zoals Evernote (iOS, Android), zodat je de informatie verder kunt verwerken.

In de cloud

Een tablet, een laptop, een desktop op het werk en thuis. En eigenlijk wil je op alle apparaten en locaties bij dezelfde informatie kunnen. Moest je vroeger nog met floppy’s sjouwen en later met een USB-stick, tegenwoordig parkeren we meer en meer informatie in the cloud. Soms helemaal afgeschermd en alleen voor jezelf toegankelijk, maar soms ook om met een groep samen te werken en documenten te delen. Het onderstaande filmpje laat zien hoe de cloud precies werkt.

Er zijn verschillende bekende diensten zoals Dropbox (iOS, Android), Google Drive (iOS, Android), en OneDrive (iOS, Android), maar een dienst die je wellicht nog niet kent, is SurfDrive (iOS, Android). SurfDrive is een cloudopslagdienst speciaal opgezet voor het Nederlandse hoger onderwijs en onderzoek. De dienst wordt beheerd door SURF en voldoet aan alle Nederlandse en Europese privacywetgeving en alle informatie wordt binnen Nederland opgeslagen en nooit aan derden vrijgegeven. Vooral die laatste elementen maken deze dienst extra interessant en veilig omdat je hiermee kunt voorkomen dat jouw informatie wordt opgeslagen in de VS waar de privacyregels veel minder strikt zijn.

surfdriveJe kan deze opslagdiensten ook koppelen aan verschillende apps. Bijvoorbeeld aan iAnnotate, zodat je de pdf’s die je wilt lezen geen ruimte in beslag nemen op je tablet of smartphone. Je kunt ook documenten opslaan in de cloud vanuit andere apps. Je kunt bijvoorbeeld PDF’s van artikelen die je hebt gevonden in BrowZine opslaan in DropBox, zodat je ze later makkelijk kunt openen vanaf je PC.

Opdracht

  • Activeer je account bij SurfDrive.
  • Schrijf op je Tumblr een post over wat je geleerd hebt tijdens 7 Mobiele Dingen, wat je het handigst vond om te leren en waar je graag nog meer over had willen leren.
  • Vergeet niet je link the mailen!

1 gedachte op “Week 7: Opslaan en delen

  1. Pingback: Les 7 – Opslaan en Delen | Walaeus Library – LUMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.