Week X: Het Pauzenummer

christmas-316448_640In de komende twee weken hebben we een kleine onderbreking in de cursus vanwege de feestdagen. Vandaar dat we een pauzenummer presenteren, waarin we een aantal mooie apps met je willen delen die wellicht niet direct voor onderzoek inzetbaar zijn, maar wel mooi en/of educatief zijn. Met dank aan Saskia van Bergen voor een aantal van de culturele en erfgoedsuggesties! Ik heb ze onderverdeeld in Leerzaam en Cultureel. Geniet van de prachtige apps en de interessante video’s. En fijne feestdagen!

Leerzaam

khanKhan Academy (iOS/Android)
De Khan Academy is een van de grote platforms voor MOOCs en andere educatieve video’s. Khan Academy is de enige die niet alleen video’s biedt voor hoger onderwijs, maar ook voor jongere deelnemers en die volledig gratis is. Een mooi voorbeeld, van iemand die we goed kennen, zijn de video’s van Erik Kwakkel over het maken van het middeleeuwse boek.

courseraCoursera (iOS/Android)
Coursera is ook een van de grote MOOC platforms. Niet alle cursussen zijn gratis en inschrijven is verplicht, maar de cursussen zijn de moeite waard. Alle Leidse MOOCs worden aangeboden via Coursera.

itunesuiTunes U (iOS)
iTunes U is een Apple product gestoeld op dezelfde basis als Khan en Coursera. Met de opkomst van tablets in de klas, is de focus van de content wel verschoven richting lagere en middelbare school lessen.

 

TEDlogoTED (iOS/Android)
Iedereen heeft weleens van TED gehoord. Een prestigieus congres met vaak interessante sprekers die innovatief bezig zijn in hun veld van expertise. Een hele bekende in bibliotheekland is die van Eli Pariser over de filter bubble, maar ikzelf vind deze information time machine van Frederic Kaplan ook erg gaaf.

LOGO_UNIVERSITEIT_VAN_NEDERLANDUniversiteit van Nederland (iOS/Android)
De Universiteit van Nederland is niet alleen leerzaam maar ook leuk. In een poging om aan het grote publiek te laten zien dat passie ieder onderwerp interessant kan maken laten de heren achter de Universiteit van Nederland ’s lands beste universitaire docenten les geven aan het grote publiek. En met succes; inmiddels zijn ze bezig met het derde seizoen. Ook Leidse hoogleraren maken hun opwachting: Paul Cliteur, Timo de Rijk, André Gerrits, Stefan Sagel, Bart van den Boom, en Bas Haring maakten al eerder hun opwachting. Marc van Oostendorp was eerder deze maand de professor van dienst.

Cultureel

leidendiscoveriesLeiden Discoveries (iOS/Android)  Wellicht zijn de karakteristieke rood/zwarte borden in de binnenstad je al opgevallen. Leiden Discoveries is de bijbehorende app. Een interactieve manier om de stad en haar wetenschappelijke geschiedenis te leren kennen. Er zijn verschillende routes beschikbaar en je kunt de route ook nog personaliseren. Misschien een mooie tip voor een niet-regenachtige kerstwandeling?

rijksRijksmuseum (iOS/Android)
Deze prachtige app van het Rijksmuseum kan niet alleen als audio tour door het museum worden gebruikt, met verschillende rondleidingen om uit te kiezen, maar laat je dezelfde rondleidingen gewoon vanaf je bank doen, met audio clips, filmpjes en foto’s. Daarnaast kun je meer informatie vinden over ruim 200 objecten in het museum.

mauritshuisHet Mauritshuis (iOS/Android)
De app van het Mauritshuis is sterk vergelijkbaar met die van het Rijksmuseum. De collectie kan verkend worden aan de hand van een aantal verschillende thema’s, er is een mogelijkheid om losse tentoongestelde werken op te zoeken en er is ook een speurtocht uitgezet voor de jongere bezoeker.

europeanaEuropeana Open Culture (iOS/Android)
Europeana is het Europese digitale portal voor erfgoed, met name in visueel opzicht. Een grote verzameling aan gedigitaliseerd erfgoed afkomstig uit bibliotheken, musea en andere erfgoedinstellingen waarin het altijd interessant is om even te grasduinen. Met Europeana Open Culture kan door deze bron gebladerd worden, hoewel de ontsluiting niet altijd even soepel gaat.

gelderlandCollectiebrowser van Collectie Gelderland (iOS/Android)
De collectiebrowser van de Collectie Gelderland brengt verschillende collecties uit musea, archieven, bibliotheken, en monumenten samen in één app waarin de collecties op verschillende manieren kunnen worden doorgebladerd: op onderwerp, plaats of collectie. Het is een prachtige app om doorheen te dwalen, maar zonder zoekfunctie is gericht zoeken lastig.

App_Internet-Archive_220The Internet Archive (iOS/Android)
The Internet Archive en de Wayback Machine zijn het geheugen van het internet en het Archive bevat bijvoorbeeld ook de database van Project Gutenberg. En uiteraard hebben ze ook een app waarin je alle boeken, filmpjes, audio-fragmenten en afbeelding rustig kan bekijken, lezen of beluisteren.

wikiartWiki Art (iOS)
Wiki Art is alleen beschikbaar voor Apple, maar is een prachtige app voor de kunstliefhebber.

 

 

vogala-middelnederlands-appVogala (iOS/Android)
Vogala laat Middelnederlands klinken! Wanneer je de app voor het eerst op start duurt het even voor hij opent omdat hij de bestandjes moet binnenhalen, maar het is een prachtige app en de geluidsfragmenten en voordrachten van de teksten zijn geweldig. Het is verrassend om te horen hoeveel en tegelijk hoe weinig het Nederlands veranderd is.

lezinggemistLezing Gemist (iOS/Android)
In het verlengde van apps zoals TED en de Universiteit van Nederland, maar toch meer op zijn plek in de categorie Cultureel, is de Lezing Gemist app van het Studium Generale van de Universiteit Utrecht: een geweldige app! Saskia plaatste bij de app de vraag waarom Leiden dit nog niet heeft en daar kan ik me alleen maar bij aansluiten!

icon_iPad_72Medieval handwriting (iOS/Android)
Deze app van Institute for Medieval Studies at the University of Leeds laat je oefenen met het lezen van middeleeuws handschrift en met het transcriberen ervan. Zelfs als je geen boekwetenschapper bent, is dat laatste een leuke puzzel.

 

ikjancremerIk Jan Cremer (iOS)
Uitgebracht in 2011 door het Letterkundig Museum ligt de focus van deze app volledig op dit ene boek. Bladeren door het manuscript, de ontwikkeling van de cover en het opzetten van de reclame campagne, het kan allemaal. Veel interessant materiaal dus, maar de navigatie is wat stroef en de app is alleen beschikbaar voor iOS.

sworkitSworkit (iOS/Android)
En na het verkennen van al deze apps en het verorberen van de lekkernijen van de feestdagen, is een beetje beweging misschien wel lekker. Maar met een beetje pech hebben we geen Witte Kerst maar een Natte Kerst en zit een stevige wandeling er niet in. Dan biedt Sworkit de uitkomst. Deze korte trainingen laten je zeven minuten helemaal losgaan om je conditie te verbeteren.

2 gedachten over “Week X: Het Pauzenummer

  1. Pingback: LesVRIJ – Week X | Walaeus Library – LUMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.