Week 4: Reference managers

In week 4 ga je aan de slag met reference managers. Kun jij deze eigenlijk wel gebruiken op een tablet?

Gevonden! En dan?

In de afgelopen weken heb je ontdekt hoe je wetenschappelijke informatie, in boek of artikelvorm, kunt vinden op de tablet of smartphone. Maar als je de informatie gevonden hebt, wil je haar natuurlijk ook bewaren en verwerken. Op de computer gebeurt dit meestal via een reference management programma, zoals EndNote of Mendeley. Je kunt dan niet alleen alle bibliografische gegevens opslaan, maar ook de PDFs en je kunt gebruikmaken van de zogenaamde “Cite while you write”-functie, waarbij je de literatuurverwijzingen automatisch in de juiste vorm kunt laten genereren door de software. Voor de drie bekendste reference managers – EndNote, Mendeley en Zotero – zijn er ook apps beschikbaar, hoewel er voor Zotero geen officiële app bestaat. De apps missen weliswaar de “Cite while you write”-functie van de desktopversies, maar laten je wel je collectie van referenties beheren en de bijbehorende PDFs lezen.

Qua apps ligt de functionaliteit van de drie reference managers redelijk dichtbij elkaar; het is vooral de functionaliteit van de desktopversies die verschilt. Een beschrijving van de verschillen tussen EndNote, Mendeley, en Zotero kun je vinden op The Connected Leiden Researcher.

Reference Apps

Mendeley

mendeleylogo-150x160Voor Mendeley is er voor zowel iOS als Android een officiële Mendeley app die volledig geïntegreerd is met de desktop versie. Een Mendeley-account is gratis aan te maken zelfs vanuit de app en stelt je in staat om meteen referenties te importeren vanuit verschillende andere apps zoals BrowZine en Safari.

Zotero

zotero-150x160Voor Zotero is er geen officiële app, maar er zijn verschillende apps beschikbaar voor zowel iOS als Android. Voor iOS zijn er ZotPad en Papership. Voor Android zijn er drie, ZedLite, Zandy en Zotable. Die laatste twee zijn betaalde apps, de rest is gratis. Daarnaast heeft Zotero een mobiele webversie die je dezelfde mogelijkheden geeft als de gewone webversie.

EndNote

endnoteEndnote heeft alleen een iOS app en lijkt geen plannen te hebben om een Android versie te maken. Er is wel een mobiele versie van Endnote Online, maar Cite While You Write werkt alleen met Word op een desktop. Het is overigens wel zaak om bij het exporteren van verwijzingen te kiezen voor de correcte EndNoteversie; exporteren naar de reguliere EndNote en niet EndNote Online zorgt ervoor dat de citaties niet aankomen in je Online account. Een uitgebreide vergelijking van EndNote en EndNote Online kun je vinden op deze pagina van de Universiteit van Toronto.

Tip: Een uitgebreider overzicht van beschikbare, door de universiteit ondersteunde reference managers – inclusief een uitgebreide vergelijking  – kun je vinden op onze website.

Opdracht

Bekijk de onderstaande video’s om een indruk te krijgen van de verschillende apps. Welk systeem lijkt je het fijnste werken en waarom? Vergeet niet om je link te mailen!

2 gedachten over “Week 4: Reference managers

  1. Pingback: Les 4 – Endnote | Walaeus Library – LUMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.