Week 2 Terugblik

De e-books uit week 2 maken nogal wat los! Veiligheidscertificaten die niet meer geldig zijn, het aanmaken van meerdere accounts dat niet altijd soepel verloopt, downloadproblemen, BlueFire dat kuren vertoont – het komt allemaal voorbij in de verschillende huiswerkopdrachten die zijn binnengekomen. Het lijkt erop dat vooral Ebsco problemen geeft.

Eveiligheidbs-koppig

Het inloggen is omslachtig, met drie verschillende accounts waarvoor je alle drie moet inloggen. Ebsco boeken lenen via de Ebsco app lijkt toch het makkelijkste (lees met de minste hordes) te werken, hoewel je ook daar telkens moet inloggen om een boek daadwerkelijk te downloaden. Maar het boek wordt tenminste wel meteen in een reader gedownload na lenen, iets wat bij het lenen van Ebsco boeken via de catalogus nog weleens mis kan gaan. Soms loopt bij het downloaden van het boek naar BlueFire de boel vast of hij blijft uren zeggen dat hij nog aan het downloaden is, of nog erger hij geeft de melding “Downloaden mislukt” zonder verdere uitleg. Deze downloadproblemen komen vaak door een zwakke verbinding, waardoor de server aan de kant van Ebsco denkt dat de connectie verbroken is. Een andere optie is dat je gekozen titel grote afbeeldingen of een grafisch zware cover heeft en daar gaat BlueFire ook nog weleens van hikken, zeker wanneer het PDF-bestanden betreft. Stug volhouden en het een paar keer opnieuw proberen is dan vaak de beste oplossing.

Frustratie

Wat wel duidelijk is geworden, is dat het best een frustrerend proces is en als wij dat al zo ervaren, hoe is dat dan voor onze gebruikers? Dit laatste is een conclusie die ik al een aantal maal voorbij heb zien komen in de verschillende blogposts. En misschien is het dan fijn om te horen dat mede door deze les en de daar opgedane ervaring de collega’s van e-resources en DD gaan kijken of de inlogprocedures voor Ebsco niet versimpeld kunnen worden.

Vragen

Ik heb ook een aantal vragen voorbij zien komen waarvan ik dacht dat het misschien handig was om die te beantwoorden voor iedereen en niet alleen aan de vraagsteller direct.

Waarom hebben we een AdobeID nodig om EBL of Ebsco boeken te lenen?
EBL en Ebsco hebben ervoor gekozen om hun boeken te beveiligen via Digital Rights Management, een service die loopt via Adobe Digital Editions. Om te zorgen dat je bestand het na drie dagen (EBL) of een week (Ebsco) het niet meer doet, moet Adobe weten wie op welk apparaat leest door middel van je AdobeID.

Hoe kun je navigeren of terug naar de index in BlueFire?
Als je op je scherm tikt in BlueFire komt er een balk tevoorschijn met daarin de keuzes Now Reading, Contents, Bookmarks, en Info. Als je Contents selecteert kom je bij de inhoudsopgave terecht. Onder het loepje in de balk zit ook de zoekfunctie.

Wat gebeurt er met mijn aantekeningen als het boek verloopt?
Daar zijn de meningen over verdeeld. Officieel zou de aantekeningenlaag bewaard moeten blijven, zodat wanneer je het boek opnieuw downloadt ze er weer staan, maar dat is bij mij persoonlijk nog nooit gelukt. Aantekeningen synchroniseren sowieso niet tussen verschillende apparaten.

Kun je het boek echt maar 3 tot 7 dagen lenen?
Ja dat kan echt maar zo kort, maar je kunt het boek oneindig opnieuw downloaden!

Niet eenvoudig

De conclusie van week 2 en de verschillende reacties is waarschijnlijk dat e-books niet eenvoudig zijn en dat er nog een hoop winst te boeken valt qua gebruikersvriendelijkheid.

1 gedachte op “Week 2 Terugblik

  1. Pingback: vervolg les 2 – E-Books | Walaeus Library – LUMC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.